Nestor

Nestor je vino rođeno od sorte Žilavka koju su preci familije Radenković spazili tokom proputovanja kroz Hercegovinu. Opčinjeni potencijalom sorte u hercegovačkom kršu, u bisagama na konjima doneli su vioke koje su okalemili i zasadili na beloj peskovito mineralnoj podlozi vulkanskog tufa čarobne Varine još daleke 1931. godine. Stari vinograd bez naslona, tzv. župske sadnje, i dalje se dobro drži i daje grožđe od kog nastaju potentna vina intenzivog, jakog tela bogatog ekstraktom i retko kad manje od 13,5% alkohola, koliko i ovo vino konkretno ima. Arome ovog vina, iako sortne, golicaju i specifikumom lokaliteta koje Vam nećemo opisati, već ćemo Vas pustiti da ih sami otkrijete. Zbog  vinograda iz koga je  grožđe, nosi ime odomaćeno u vizantijskom carstvu koje već ima epitet i starog srpskog imena, potiče iz helenske mitologije od mudrog i dugovečnog kralja Nestora, a u našem narodu predstavlja sinonim za mudrog starca, što ovaj vinograd na neki način svakako jeste.

Kategorija: Product ID: 27

Opis

UKUSI: Potentno vino intenzivog, jakog tela bogatog ekstraktom sa 13,5% alkohola

MIRISI: Arome ovog vina, iako sortne, golicaju i specifikumom lokaliteta koje Vam nećemo opisati, već ćemo Vas pustiti da ih sami otkrijete.

HRANA: Nestor će se jako lepo upariti sa svim vrstama kako sveže, tako i dimljene rečne i morske ribe, savršeno će ispratiti sve vrste pečenja, koziji i ostale sireve intenzivnog ukusa koji mogu biti i iz ulja.