O nama

Vinarija BELA KULA

Ko smo i šta radimo...

Vinarija Bela Kula je nastala krajem 2017. godine iz želje jednog od naslednika mnogobrojne familije Radenković koja je rodom iz sela Trnavci u Župi aleksandrovačkoj, da održi tradiciju proizvodnje vina dugu četiri generacije. Vinarija pretežno proizvodi vino od svog grožđa iz starih zasada u Župi, koji se nalaze na potezima koji nose specifičnost zemljišta i mikroklime nadaleko čuvenih lokaliteta Varina i Carigrad.

O samoj familiji Radenković, vinorodnoj Župi, već se dosta zna u medijima i materijalima o proizvodnji vina, gde su potezi Varina i Carigrad detaljno opisani, te ih ovde ne treba posebno predstavljati.

Zbog lakšeg  tehničkog, ekonomskog i administrativnog  funkcionisanja, proizvodni  pogon vinarije  nalazi se u Beogradu, a ogranak firme vezan za proizvodnju grožđa  u selu Trnavci iz čije okoline sirovina uglavnom i potiče.

U veoma  maštovito koncipiranom objektu vinarije koji se nalazi na Ledinama tik iznad Novog Beograda, tehnički i proizvodni deo vinarije su potpuno u funkciji. Međutim zbog značajne  investicije i ekonomskog  trenutka u kom živimo, u ovom momentu još uvek nisu kompletno završeni degustacioni prostor i vidikovac koji se nalazi na vrhu kule, po kojoj  vinarija nosi ime i sa koje se pruža spektakularan pogled na veći deo Beograda. Iz ovog razloga vinarija još uvek nije spremna da prima goste i organizuje degustaciju u samom objektu. To će se, nadam se, ubrzo promeniti, te će uskoro uz obaveznu prethodnu najavu biti moguće obići i sam podrum.

Poštovani vinoljupče, u želji i nadi da ćete u nekom od mojih vina prepoznati bar deo one magije  koju  sam želeo da stvorim i prenesem, nazdravljam ti uz tradicionalnu župsku zdravicu: Zdrav si!

Gvozden Radenković