O nama

Vinarija BELA KULA

Ko smo i šta radimo...

Vinarija Bela Kula je nastala krajem 2017. godine iz želje jednog od naslednika mnogobrojne familije Radenković koja je rodom iz sela Trnavci u Župi aleksandrovačkoj, da održi tradiciju proizvodnje vina dugu četiri generacije. Vinarija pretežno proizvodi vino od svog grožđa iz starih zasada u Župi, koji se nalaze na potezima koji nose specifičnost zemljišta i mikroklime nadaleko čuvenih lokaliteta Varina i Carigrad.

O samoj familiji Radenković, vinorodnoj Župi, već se dosta zna u medijima i materijalima o proizvodnji vina, gde su potezi Varina i Carigrad detaljno opisani, te ih ovde ne treba posebno predstavljati.

Zbog lakšeg  tehničkog, ekonomskog i administrativnog  funkcionisanja, proizvodni  pogon vinarije  nalazi se u Beogradu, a ogranak firme vezan za proizvodnju grožđa  u selu Trnavci iz čije okoline sirovina uglavnom i potiče.

U veoma maštovito koncipiranom objektu vinarije koji je pozicioniran na Ledinama, odnosno ivici Bežanijske kose tik iznad Novog Beograda nalazi se tehnički i proizvodni deo vinarije, kao i mali, ali zanimljiv degustacioni prostor koji uključuje i vidikovac koji se nalazi na vrhu kule.
Po pomenutoj kuli sa koje se pruža spektakularan pogled na veći deo Beograda, vinarija nosi i ime. Naša vinarija se, bar zasad ne bavi vinskim turizmom i nema organizacione mogućnosti kao ni profesionalno osoblje da bi to radili na profesionalan način, kako jedino i želimo.  Međutim, uz obaveznu prethodnu najavu i pre svega u skladu sa našim mogućnostima i obavezama, uvek ćemo se potruditi da za grupe zainteresovanih organizujemo degustaciju naših vina.

Poštovani vinoljupče, u želji i nadi da ćete u nekom od mojih vina prepoznati bar deo one magije  koju  sam želeo da stvorim i prenesem, nazdravljam ti uz tradicionalnu župsku zdravicu: Zdrav si!

Gvozden Radenković